Loading...
Loading...
Tilføj Stop
Østjydsk Turistbusser

DEN ULTIMATIVE GUIDE TIL LEJE AF BUS!

Det kan være svært altid at gennemskue prisen på busleje. Her er en guide, der kan hjælpe dig med at forstå tilbuddet og opnå en billigere tur næste gang.

Danmark er et skønt land at udforske, specielt sammen med andre. Fællesskabsfølelsen ved at lave ting sammen med en større gruppe mennesker er svær at slå. Dog kan det være svært at organisere transport til mange mennesker, og derfor kan det være en god ide at leje en bus. Hvis du for eksempel skal en tur til Aalborg med firmaet eller hvis dit fodboldhold skal til en fodboldturnering, så er det oplagt at rejse sammen. Aalborg er en by, som har meget at tilbyde, og det er ikke for sjov at NY Times har Aalborg som et af de steder man skal besøge i 2019.

Det kan være rigtig svært at budgettere med bustransport, da der er utrolig mange faktorer som spiller ind når prisen skal udregnes.
  • Hvor stor en bus skal man leje?

  • Hvor mange kilometer skal man køre?

  • Hvor mange timer skal chaufføren være til rådighed?

Dette er blot nogle af faktorer der spiller en rolle, når busselskaberne udregner deres priser. Det er meget forskelligt fra selskab til selskab, hvordan priserne udregnes. Det kan både være på timebasis, døgnbasis, og kilometersats.
Vi har herunder sammensat nogle ca. priser, som busselskaberne i Danmark ofte benytter sig af. Dette kan give en indikation af hvor I ligger henne prismæssigt på jeres næste bustur. 

BUSTYPETIMEPRISDAGSPRISKILOMETERPRIS

Dobbeltdækkerbus

750-900 kr.

7.500 – 8.500 kr.

16-18 kr.

50 pers. turistbus

550-650 kr.

5.000 – 6.000 kr.

12-14 kr.

Minibus

475-550 kr.

4.500 – 5.500 kr.

9-11 kr.

* Priserne er ekskl. moms og der vil som regel minimum blive beregnet 3 - 4 timer.

Disse priser er ca. priser, og det kan derfor variere fra busselskab til busselskab. Der er mange specifikke udregninger ved udlejning af en turistbus. Vi har derfor valgt at lave denne guide, for at i bedre og hurtigere kan komme i gang med at planlægge jeres næste tur med bus. Vi vil herunder komme med nogle forskellige scenarier, som kan påvirke prisen på jeres leje af bus.

EKSEMPEL 1: FIRMATUR

Den 26. januar skal Ole Olesens tømrerhandel på firmaudflugt fra Aarhus til Odense. Busturen tager ca. 2 timer og 15 minutter hver vej. De skal være til arrangementet i 3 timer, og derefter skal de køre retur til Aarhus. Ole Olesens tømrerhandel har brug for en turistbus til 50 personer, og vi skal derfor regne prisen på denne måde: Vi kommer til at bruge 2 x 2 timer og 15 minutter + vi skal vente 3 timer i Odense. Derfor tager turen sammenlagt 7 timer og 30 minutter. Chaufføren skal have løn for alle de timer han er væk fra Aarhus, og man er derfor nødsaget til at regne de timer med hvor bussen blot holder stille.

Endelig pris: 4.500 kr + moms.

TIP! Har I ofte brug for en bus? Ved indgåelse af samarbejdsaftaler kan I spare mange penge. Klik her for at læse mere!

EKSEMPEL 2: FINALEKAMPEN

Aarhus ishockey rejser fra Aarhus til Aalborg for at spille den sidste og afgørende kamp i finale 7 serien. Holdet består af 17 spillere og 2 trænere. Holdet planlægger at tage af sted d. 20 februar, og vende tilbage til Aarhus igen d. 22 februar. Træneren står for at indhente tilbud på denne tur, som gerne skal køres af dit lokale busselskab. I mellemtiden skal bussen også bruges i Aalborg til at transportere holdet frem og tilbage fra ishockeyhallen til hotellet. Derfor er chaufføren og turistbussen nødsaget til at blive i Aalborg i alle tre dage. For at regne denne pris, så skal der medregnes tre dagspriser samt ca. 1000 kr. til kost og logi til chaufføren i to dage.

Endelig pris inklusiv kost og logi: 17.000 kr. + moms

EKSEMPEL 3: POLTERABEND KØRSEL FOR DEN KOMMENDE BRUD

Thea planlægger en polterabend for sin bedste veninde, Emma. Hun skal til flere forskellige steder i Aarhus, for at lave aktiviteter, og hun har derfor brug for at leje en bus til at køre dem. De vil i alt blive 13 personer på turen, og har brug for at blive kørt til 5 forskellige destinationer i Aarhus og omegn. De skal hentes med bussen kl. 8.00 om morgenen, hvorefter de blot skal køres 5 kilometer hen til første stop. Derfra skal de hentes én time senere, og køres hen til stop nummer 2 på vejen. Og sådan fortsætter det resten af dagen indtil kl. 18.00, hvor de sættes af inde i Aarhus midtby. Derfor udregnes prisen på følgende måde: Fra 8.00 til 18.00 er der 10 timer, hvor chaufføren og bussen skal være til rådighed. Derfor vil sådan en tur typisk koste 10 timer x 500 kr. Nogle selskaber vil muligvis også taksere et ekstra gebyr for oprydning, da busserne har det med at blive meget beskidte efter en tur hvor man kører med berusede mennesker.

Endelig pris: 5.000 kr + moms.

quotes icon

trustpilot
google
BRUG FOR ET GODT TILBUD PÅ LEJE AF BUS?

1. DIN KOMMENDE TURS LÆNGDE I KILOMETER, OG TIDEN BUSSEN SKAL BRUGES

Når du bestiller en turistbus til jeres kommende tur, så vil busselskabet først tage et kig på hvor længe I skal benytte jer af bussen. Derefter vil han gå ind og kigge på kilometerne, altså hvor langt I skal køre i bussen. Det er derfor vigtigt at når I indhenter et tilbud, at I ved ca. hvor mange timer bussen skal benyttes, eller hvor I skal til og fra. Derudover spiller tiden også en vigtig rolle, da det er svært at lave en pris for et busselskab uden nogle tider.

Chaufførerne er ansat på timebasis, så busselskabet skal derfor betale løn fra chaufføren møder ind, til at han har sat de sidste gæster af. Det er derfor svært at udregne en pris på en tur som fx kun varer i 10 minutter, da chaufføren som minimum skal have løn for 4 timer. Hvis jeres tur varer et par dage, så skal chaufføren op og have døgnbetalinger. Derudover skal der også betales kost og logi til ham. Lad os antage at I skal køres fra Aarhus til Hamborg lufthavn, og retur en uge senere. Så vil busselskabet beregne prisen på km. Da der ca. er 400 km hver vej, altså fra Aarhus til Hamborg. Så i alt vil bussen jo køre 400 km ned til Hamborg, og 400 km hjem igen. Og dette skal han jo gøre af to omgange, som så bliver 1600 km kørsel i alt ca. Hvis vi antager at det er i en 50 personers bus, så vil udregningen hedde 1600 km x 12 kr. (kilometerpris) = 19.200 kr. + moms.

2. TID PÅ ÅRET I SKAL BRUGE EN BUS

Priserne på turistbusser ændres med månederne. For eksempel når skolerne skal bruge busser i løbet af skoleåret, så er der ofte høj efterspørgsel og lavt udbud. I løbet af de døde måneder i branchen sætter busselskaberne også deres priser ned, så de kan få deres busser ud at køre i stedet for at holde stille.

Lavsæsonen i busbranchen er som ofte fra oktober til slut marts. Så hvis I skal benytte jer af buskørsel i disse måneder, så kan I godt regne med at få en bedre pris end I ville kunne have fået hvis I fx bookede en bus i august.

Uanset hvornår på året I skal bruge en bus, ville det oftest være bedst at være ude i god tid, så I kan blive enige med busselskabet om en god og fair pris for alle parter. Derudover er der også chance for at busselskabet kan få bedre priser på fx hotel, broer, færger etc. Som også går ind og påvirker det tilbud han sender ud til forbrugeren.

3. DIN START LOKATION

Store byer som København har ofte ikke så mange der lejer busser busser ud pga. offentlig transport, og mindre gader som ikke er ideelle for store turistbusser. Dette gør at efterspørgslen er større end udbuddet, hvilket presser priserne op. Det ses ofte at der faktisk er en ret stor forskel i priserne fra Sjælland til Jylland. Udover dette kan det koste ekstra hvis det busselskab I benytter fra en anden by end der hvor I skal samles op. Lejer I f.eks. en bus der skal køre hele vejen fra Aalborg til Aarhus, er der over 100 spildkilometre for bussen hver vej, hvilket vil påvirke prisen.

4. UDGIFTER FORBUNDET MED BUSTURE

Nogle ruter vil indeholde broafgifter, parkeringsafgifter, vejafgifter eller noget helt fjerde. Nogle busselskaber inkluderer ikke dette i det oprindelige tilbud I får fra dem – Derfor er det meget vigtigt at I sørge for at spørge om alle udgifter er inkluderet i prisen. Hvis I får busselskabet til at lave en pris på alt inklusiv, altså alle udgifter som man overhovedet kan forvente på en bustur er inkluderet, så kan I godt forvente at der IKKE kommer yderligere udgifter i prisen. I den forbindelse er det også vigtigt at sikre sig at busselskabet ikke ligger miljø- og olietillæg på fakturaen. Flere busselskaber gør det at de ligger en procentsats af fakturaen oveni det oprindeligt aftalte beløb under dække af miljø og olietillæg. Nogle kan endda finde på at skrive at grøn miljøafgift dækker statsafgifter ifbm. kørslen, hvilket er noget vås. Vær derfor sikker på at busselskabet ikke laver disse tillæg, så du står med grim overraskelse når afregningen skal finde sted og du måske skal punge ud af egen lomme fordi du ikke havde budgetteret med dette.

5. TO CHAUFFØRER PÅ TUREN

EU-reglerne kræver at chaufføren kun må køre 4.5 time, derefter 3 kvarters pause, og så 4.5 time igen, derefter 3 kvarters pause, og så må han køre yderligere en time mere på én dag. Hvis I skal længere end hvad én chauffør kan nå på disse 10 timer, bliver busselskabet nød til at sætte to chauffører på turen, hvilket gør turen noget dyrere.

Det betyder også ofte at busselskabet bliver nød til at booke to hotelværelser til chaufførerne. De fleste busselskaber kræver at chaufføren skal have et ordentligt værelse når han skal sove, dette skyldes at det er vigtigt chaufføren er frisk og veludhvilet til at køre med jer igen. Der hviler trodsalt et stort ansvar på chaufførens skuldrer, da han kører rundt med mange mennesker. Spørg derfor gerne jeres kommende hotel om I kan få et ”chauffør værelse”. Det ses også ofte at man kan få rabat på chaufføren hvis man booker til en stor gruppe. Det nemmeste er at hive fat i hotellet, for at få et svar på det.

6. DIN BUSTYPE ​

Du får mest for pengene, hvis I kan fylde alle sæderne ud i bussen. Jo flere passagerer der er med på turen, jo billigere bliver det også oftest pr. mand. For eksempel vil en gruppe på 55 personer afsted på en tur, men de fylder kun 40 af pladserne, derfor bliver beløbet højere pr. mand, end hvis man kunne fylde alle 55 siddepladser.

Hvis I er 20 personer eller under, så vil minibusser oftest være en bedre og billigere løsning til forbrugeren. Dette skyldes at en minibus oftest er en del billigere at køre i, men også at bussen ikke har kostet lige så meget som en stor bus. Der er også andre faktorer som forsikringer, lån til bussen, osv. som gør udfaldet for prisen. Hvis du er det mindste i tvivl om hvorvidt I skal vælge at leje en bus til 20 personer, eller flere, så spørg endelig dit lokale busselskab, som helt sikkert kan guide dig igennem til absolut den bedste løsning. Se vores bustyper her.

7. BETALINGBETINGELSER

Gennemgå altid dit tilbuds betalingsbetingelser. Læs især på hvad det vil koste at afbestille en bus, og hvornår senest man kan gøre det uden at blive takseret ekstra for det. Mange busselskaber plejer gerne at sende en faktura på det fulde beløb 2-3 uger før turen skal køres, så turen er betalt inden afgang. Andre busselskaber venter med at sende en faktura til turen er afsluttet. Hvis I skal leje en bus til en forening eller firma, så kan I også trække momsen fra beløbet. Som privatpersoner kan man desværre ikke få den refunderet. Er du i tvivl om noget, så læs mere her.

SÅ HVORDAN SPARER MAN PÅ SIN NÆSTE BUSTUR?

1. Sørg for at jeres rejseplan omfatter hvert et stop undervejs på turen, således I ikke skal betale ekstra for turen. (Mange busselskaber hjælper jer gerne igennem med en rejseplan.)

2. Book gerne jeres bustur så tidligt som muligt, dette gør at I kan få en bedre pris, end hvis I booker lige dagene op til I skal afsted. Se gerne om I kan ramme nogle af de døde måneder i branchen, for der vil være en del procenter at spare.

3. Ring gerne til jeres kommende hotel, og sig at I bliver x antal personer, dette gør ofte at I kan få mængderabat på både hotel og bussen. Spørg evt. også om der er gratis busparkering, for hvis der er det, så er det også noget I kan sige til jeres lokale vognmand for at få en bedre pris.

4. Vær sikker på at I booker en bus til det antal personer I skal afsted. Det ville være dumt at booke en bus til 80 personer, hvis I kun skal 40 personer afsted. Derfor altid snak med vognmanden om hvilke busstørrelser han har.