1. Din kommende turs længde i kilometer, og tiden bussen skal bruges
Når du bestiller en turistbus til jeres kommende tur, så vil busselskabet først tage et kig på hvor længe I skal benytte jer af bussen. Derefter vil han gå ind og kigge på kilometerne, altså hvor langt I skal køre i bussen. Det er derfor vigtigt at når I indhenter et tilbud, at I ved ca. hvor mange timer bussen skal benyttes, eller hvor I skal til og fra. Derudover spiller tiden også en vigtig rolle, da det er svært at lave en pris for et busselskab uden nogle tider.
Chaufførerne er ansat på timebasis, så busselskabet skal derfor betale løn fra chaufføren møder ind, til at han har sat de sidste gæster af. Det er derfor svært at udregne en pris på en tur som fx kun varer i 10 minutter, da chaufføren som minimum skal have løn for 4 timer. Hvis jeres tur varer et par dage, så skal chaufføren op og have døgnbetalinger. Derudover skal der også betales kost og logi til ham. Lad os antage at I skal køres fra Aarhus til Hamborg lufthavn, og retur en uge senere. Så vil busselskabet beregne prisen på km. Da der ca. er 400 km hver vej, altså fra Aarhus til Hamborg. Så i alt vil bussen jo køre 400 km ned til Hamborg, og 400 km hjem igen. Og dette skal han jo gøre af to omgange, som så bliver 1600 km kørsel i alt ca. Hvis vi antager at det er i en 50 personers bus, så vil udregningen hedde 1600 km x 12 kr. (kilometerpris) = 19.200 kr. + moms.
2. Tid på året I skal bruge en bus
Priserne på turistbusser ændres med månederne. For eksempel når skolerne skal bruge busser i løbet af skoleåret, så er der ofte høj efterspørgsel og lavt udbud. I løbet af de døde måneder i branchen sætter busselskaberne også deres priser ned, så de kan få deres busser ud at køre i stedet for at holde stille.
Lavsæsonen i busbranchen er som ofte fra oktober til slut marts. Så hvis I skal benytte jer af buskørsel i disse måneder, så kan I godt regne med at få en bedre pris end I ville kunne have fået hvis I fx bookede en bus i august.
Uanset hvornår på året I skal bruge en bus, ville det oftest være bedst at være ude i god tid, så I kan blive enige med busselskabet om en god og fair pris for alle parter. Derudover er der også chance for at busselskabet kan få bedre priser på fx hotel, broer, færger etc. Som også går ind og påvirker det tilbud han sender ud til forbrugeren.
3. Din start lokation
Store byer som København har ofte ikke så mange der lejer busser busser ud pga. offentlig transport, og mindre gader som ikke er ideelle for store turistbusser. Dette gør at efterspørgslen er større end udbuddet, hvilket presser priserne op. Det ses ofte at der faktisk er en ret stor forskel i priserne fra Sjælland til Jylland. Udover dette kan det koste ekstra hvis det busselskab I benytter fra en anden by end der hvor I skal samles op. Lejer I f.eks. en bus der skal køre hele vejen fra Aalborg til Aarhus, er der over 100 spildkilometre for bussen hver vej, hvilket vil påvirke prisen.
4. Udgifter forbundet med busture
Nogle ruter vil indeholde broafgifter, parkeringsafgifter, vejafgifter eller noget helt fjerde. Nogle busselskaber inkluderer ikke dette i det oprindelige tilbud I får fra dem – Derfor er det meget vigtigt at I sørge for at spørge om alle udgifter er inkluderet i prisen. Hvis I får busselskabet til at lave en pris på alt inklusiv, altså alle udgifter som man overhovedet kan forvente på en bustur er inkluderet, så kan I godt forvente at der IKKE kommer yderligere udgifter i prisen. I den forbindelse er det også vigtigt at sikre sig at busselskabet ikke ligger miljø- og olietillæg på fakturaen. Flere busselskaber gør det at de ligger en procentsats af fakturaen oveni det oprindeligt aftalte beløb under dække af miljø og olietillæg. Nogle kan endda finde på at skrive at grøn miljøafgift dækker statsafgifter ifbm. kørslen, hvilket er noget vås. Vær derfor sikker på at busselskabet ikke laver disse tillæg, så du står med grim overraskelse når afregningen skal finde sted og du måske skal punge ud af egen lomme fordi du ikke havde budgetteret med dette.
5. To chauffører på turen
EU-reglerne kræver at chaufføren kun må køre 4.5 time, derefter 3 kvarters pause, og så 4.5 time igen, derefter 3 kvarters pause, og så må han køre yderligere en time mere på én dag. Hvis I skal længere end hvad én chauffør kan nå på disse 10 timer, bliver busselskabet nød til at sætte to chauffører på turen, hvilket gør turen noget dyrere.
Det betyder også ofte at busselskabet bliver nød til at booke to hotelværelser til chaufførerne. De fleste busselskaber kræver at chaufføren skal have et ordentligt værelse når han skal sove, dette skyldes at det er vigtigt chaufføren er frisk og veludhvilet til at køre med jer igen. Der hviler trodsalt et stort ansvar på chaufførens skuldrer, da han kører rundt med mange mennesker. Spørg derfor gerne jeres kommende hotel om I kan få et ”chauffør værelse”. Det ses også ofte at man kan få rabat på chaufføren hvis man booker til en stor gruppe. Det nemmeste er at hive fat i hotellet, for at få et svar på det.
6. Din bustype
Du får mest for pengene, hvis I kan fylde alle sæderne ud i bussen. Jo flere passagerer der er med på turen, jo billigere bliver det også oftest pr. mand. For eksempel vil en gruppe på 55 personer afsted på en tur, men de fylder kun 40 af pladserne, derfor bliver beløbet højere pr. mand, end hvis man kunne fylde alle 55 siddepladser.
Hvis I er 20 personer eller under, så vil minibusser oftest være en bedre og billigere løsning til forbrugeren. Dette skyldes at en minibus oftest er en del billigere at køre i, men også at bussen ikke har kostet lige så meget som en stor bus. Der er også andre faktorer som forsikringer, lån til bussen, osv. som gør udfaldet for prisen. Hvis du er det mindste i tvivl om hvorvidt I skal vælge at leje en bus til 20 personer, eller flere, så spørg endelig dit lokale busselskab, som helt sikkert kan guide dig igennem til absolut den bedste løsning. Se vores bustyper her.
7. Betalingbetingelser
Gennemgå altid dit tilbuds betalingsbetingelser. Læs især på hvad det vil koste at afbestille en bus, og hvornår senest man kan gøre det uden at blive takseret ekstra for det. Mange busselskaber plejer gerne at sende en faktura på det fulde beløb 2-3 uger før turen skal køres, så turen er betalt inden afgang. Andre busselskaber venter med at sende en faktura til turen er afsluttet. Hvis I skal leje en bus til en forening eller firma, så kan I også trække momsen fra beløbet. Som privatpersoner kan man desværre ikke få den refunderet. Er du i tvivl om noget, så læs mere her.